S-ar putea să credeți că menopauza înseamnă sfârșitul unei vieți sexuale stelare, sau poate că este opusul – și credeți că atunci când ciclul menstrual se oprește, libidoul se va ridica, deschizând ușa unei intimități mai frecvente și spontane. Pentru mulți, realitatea stabilește un loc între cele două, dar ce este mai exact menopauza și cum ne afectează această tranziție pe noi și viața noastră sexuală?
Menopauza reprezintă schimbări semnificative în echilibrul nostru hormonal, unde nivelul nostru de estrogen scade, menstruația încetează și durata de viață a anilor noștri de reproducere se termină natural. Cel mai adesea, acest lucru se întâmplă odată cu vârsta, dar în unele cazuri, poate fi indus prin intervenție chirurgicală, boală sau ca efect secundar al tratamentului pentru anumite afecțiuni.
De obicei, menopauza nu este diagnosticată sau recunoscută oficial ca atare până când nu au trecut 12 luni consecutive fără menstruație, dar semnele și simptomele acestei faze de viață inevitabile pot începe mult mai devreme.
Deci, care sunt aceste semne? Ce am putea experimenta și cum ne-ar putea face să ne simțim?
Intră în perimenopauză
Etapa dinaintea evenimentului principal, în care corpurile noastre încep tranziția către menopauză completă. Nivelurile noastre hormonale fluctuează, producția de ouă începe să scadă și unele simptome ar putea deveni vizibile pentru noi. Pentru majoritatea oamenilor, acest lucru se întâmplă de la vârsta de aproximativ 40 de ani, dar variază în intervale de timp și intensitate pentru fiecare persoană.
În perioada perimenopauzei, suntem încă fertile, deși este posibil să începem să ne confruntăm cu nereguli ale ciclurilor noastre lunare, să pierdem unul ici și colo sau să avem două menstruații simultan. Sânii noștri se pot simți sensibili, iar vaginul se poate simți mai puțin sensibil și mai uscat decât de obicei.
Schimbările în nivelurile noastre de hormoni ne pot afecta în mai multe moduri decât doar fizice – s-ar putea să ne simțim neașteptat de anxieți, s-ar putea să ne simțim neașteptat de anxietate, s-ar putea să ne renunțăm la dispoziție într-un tip de tip rollercoaster sau că dorința noastră de a avea și de a iniția intimitate este mai mică decât de obicei. Deși pentru unii, sexul se află încă pe primul loc pe ordinea de zi – chiar și în acele luni înainte de menopauză.
Următorul capitol
Odată ce ultima menstruație a venit și a dispărut, ești oficial la menopauză. Deși s-ar putea să nu știi acest lucru imediat. Deși aceasta este a doua fază a călătoriei la menopauză, este cea cu care oamenii asociază menopauza cel mai mult, dar nu toți înțelegem cu adevărat ce este.
Pentru mulți dintre noi, sexul și intimitatea se schimbă destul de semnificativ aici. Unii dintre noi vor fi ușurați să nu mai experimenteze simptomele obișnuite ale sindromului premenstrual premenstrual, cum ar fi migrenele sau durerile pelvine, după ce au oferit ciclurilor noastre lunare un bilet dus-întors către țara fără întoarcere.
Aceasta înseamnă că simțim că putem fi mai aventuroși în dormitor sau mai relaxați, pe măsură ce ne facem mai puține griji pentru disconfort și ne concentrăm mai mult pe plăcere.
Privește în locurile potrivite și cu siguranță există câteva avantaje pozitive ale menopauzei.
Dar nu este o simplă navigație pentru toată lumea. Pentru aceia dintre noi care ne-au apreciat întotdeauna aspectul tineresc, aici pot începe să apară și semnele naturale ale îmbătrânirii. Uneori, distribuția noastră de greutate se schimbă sau ne putem trezi cu probleme cu somnul din cauza transpirațiilor nocturne și a insomniei.
Deoarece nu mai suntem fertili, am putea experimenta emoții precum durerea din cauza pierderii anilor noștri fertil sau să simțim o scădere a stimei de sine și a capacității noastre din cauza acelei „ceaței creierului” mereu evazivă.
Experiența menopauzei este diferită pentru fiecare și, în unele cazuri, poate afecta mai multe aspecte ale vieții noastre, inclusiv relațiile și cariera.
Sfârșitul unei ere
Prin pădure și în pădure, faza postmenopauză semnifică sfârșitul unei ere. Adesea, până acum, cele mai multe dintre „simptomele noastre de menopauză șoc” inițiale au început să se estompeze în eter. Unii oameni au susținut că de această dată se simt ca o „renaștere” sau un timp pentru a vă bucura de viață în moduri diferite.
Nu mai suntem restricționați de calendarele noastre, planificând nopți de întâlnire și călătorii plecate de la premisa următorului nostru ciclu lunar. Pentru mulți dintre noi, „ceața creierului” și pierderile de memorie devin, de asemenea, mai puțin vizibile, iar simptomele noastre fizice încep să scadă.
Intimitatea revine așa cum a făcut-o cu mult înainte ca menopauza să-și ridice capul? Pentru mulți dintre noi, absolut – și chiar mai bine! Mii de persoane aflate în postmenopauză se bucură de o viață sexuală mai sănătoasă decât oricând, altele descoperă modalități noi și interesante de a-și explora fanteziile și preferințele sexuale.
Pentru unii, poate fi un caz de a accepta că sexul nu este și probabil că nu se va simți ca înainte și de a deveni mai concentrat pe straturile emoționale ale facerii dragostei, ceea ce poate aduce totuși o apropiere mai profundă cu partenerii noștri. .